arbete om kropp och hälsa

Hej!

I grupperna kommer vi under några lektioner arbeta om kropp och hälsa. I kursplanen i biologi, årskurs 1-3,  står det i det centrala innehållet att undervisningen ska behandla ” betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra” (Lgr11).

Idag har vi börjat att prata om mat i Jajjes grupp och om sömn i Annas grupp.

I Jajjes grupp diskuterade eleverna först i smågrupper för att sedan lyfta diskussionerna i helklass. Här är det vi diskuterade och kom fram till:

Vad äter vi?

Vad vi tror att man behöver äta?
Grönsaker, kött, fisk, frukter, kyckling, lax, mellanmål, ägg, middag, pizza, köttfärssås, frukost, vatten, apelsin, päron, äpple, clementin, banan, mjölk och jordgubbar.

Detta äter vi till…

Frukost:
Flingor, macka, fil, ägg, gröt, skinka, mjölk, o´boy, vatten, ost, prickig korv, yoghurt, salami, choklad, ostrullar, äppelskivor.
Vi äter oftast gröt, fil, yoghurt, smörgås med pålägg till frukost. Till den dricker vi mjölk, vatten och juice eller O´boy.

Lunch:
Korv med bröd, piroger, blandat, pizza, grönsaker, korv (stroganoff/falukorv), plättar, pannkakor, köttbullar och makaroner, spagetti och köttfärssås, spagetti, fisk.

Mellanmål:
Bullar, macka, yoghurt, inget mellis hemma men i skolan äter jag macka/frukt, ägg, kaka, frukter.

Middag:
Fisk, blandat, hamburgare, spagetti med köttfärssås, kött, kyckling, soppa, korv och makaroner, tacos och lax.

Om vi fick önska…(populärast enligt handuppräckning)
Frukost: pannkaka eller tårta.
Lunch: sushi
Mellis: vofflor eller godis
Middag: kebab eller chips med varm choklad.

När detta moment var slut tittade vi på en serie som heter ”Hopp hopp” (ur.se) och såg en film om just mat eller sömn,  som då behandlar ”vad man behöver äta eller varför sömn är viktigt ”.

Det intressanta arbetet om kropp och hälsa fortsätter framöver. Som ni förstår skapas förutsättningar för spännande diskussioner i klassrummen och det är mycket intressant att höra elevernas resonemang och tankar kring vad som är viktigt för att man ska må bra.

/ trevlig kväll! Jajje och Anna


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.